positief blijven als alles tegen zit.

In al het slechte iets positiefs zien, tja dat valt niet altijd mee. Toch lukt het me (bijna) altijd wel. Hoe ik dat doe? Dat zal ik je vertellen. 

obstakel-boom
je ziet een obstakel, wat doe je? stop je met lopen of ga je er overheen/omheen?

Ik heb een paar jaar geleden mezelf helemaal om gegooid. Normaal als iets tegen zit was de hele wereld slecht en niks meer was goed. Maar ik voelde me hier helemaal niet goed bij. Dus dan moet er iets veranderen en ik heb dit helemaal om gedraaid. Natuurlijk zijn er nog wel een momenten waarbij ik alles even slecht laat zijn maar vaak niet voor lang. Ik vond het heel moeilijk om dit om te draaien maar er is niks mis met een goede uitdaging. En de uitdaging was nodig. 

Door dat ik zo vast hield aan negativiteit was ik helemaal niet gelukkig, niet met mezelf maar ook niet met de wereld om me heen. Hierdoor had ik vaak depressies, liet ik alles even vallen ging ik in bed liggen en kwam hier voorlopig niet meer uit. Nou snapt iedereen denk ik wel dat dit niet goed was. Ik verwaarloosde mezelf en iedereen om me heen, wat achteraf altijd heel pijnlijk was maar mij op die momenten zelf totaal niks interesseerde. Maar dit ging veranderen ik wou weer van het leven genieten en niet zo makkelijk op geven. 

Voor sommige mensen is positief denken misschien heel makkelijk maar ik vind dit echt heel moeilijk. Vooral omdat ik mezelf altijd heb aangeleerd negatief te denken. Ik ga dus niet makkelijk zeggen: ‘ik doe dit zo en als iedereen het zo doet kan iedereen het.’ want zo makkelijk is het niet. Wat ik wel kan zeggen is dat als ik het kan dat (bijna) iedereen het kan. Je moet het alleen echt willen. 

mysteries-bos
Waar kijk jij naar? het donkere bos aan de boven kant, of het kleurrijke bos aan de onderkant?

Voor mij was de eerste stap om te zorgen dat je de dag goed begint. Ik heb vreselijk veel moeite om mijn bed ’s morgens uit te komen. Als die wekker al ging was ik er eigenlijk al klaar mee. Maar als je de dag al begint met dat gevoel is dat natuurlijk geen goed tekenen. Dus dit moest veranderen, ik moest opzoek naar een goede manier om de dag te beginnen. Dit heeft even geduurd ik ben echt totaal geen ochtend mens en ik ga nooit lachend opstaan maar het is nu wel ontspannen. Ik begon met mijn wekker, want dat is het gene wat je wakker maakt en dat moet wel iets zijn waar je niet gelijk boos was word. Dus ik ging van een irritant piepje naar een vrolijk liedje waar ik blij van werd. Dit liedje veranderd ook regelmatig zodat mijn vrolijke muziekjes ook echt vrolijk blijven. En omdat het een liedje is waar ik blij van word heb ik niet de neiging zo snel mogelijk naar me wekker te rennen en hem uit te zetten. Ik blijf nog even liggen luisteren en als ik hoor dat hij bijna is afgelopen ga ik hem uit zetten. Hierdoor heb je toch wel gemiddeld 3/4 minuten de tijd in plaats van een paar seconde om je wekker uit te zetten. Ik zelf vind het daarna lekker om rustig in stilte mijn koffie te drinken voor dat ik me klaar ga maken voor de dag. 

Als je dan de dag al goed ben begonnen zal je zien dat je al meer ontspannen bent, maar dat wil niet zeggen dat het verder makkelijk word. Er is altijd elke dag wel iets wat tegen zit. Maar probeer als het gebeurt en je voelt de negativiteit aan komen je zelf even terug te roepen. Denk er gewoon even over na, hoe erg is het nou eigenlijk. Is het op te lossen? Dan is er toch niks aan de hand? Probeer een probleem te zien als een leer momentje. 

red-berry

Wat ik ook altijd doe als ik me niet oke voel dan vraag ik mezelf wat er dan wel goed is. Wil dit ook niet lukken? Kijk dan naar hoe het ook erger had gekund, dit is niet het geval dus het valt wel mee. 

Ik zelf bijvoorbeeld, ik woon op dit moment in een huis waar ik me totaal niet fijn voel, Ik probeer al heel lang werk te vinden maar dit wil totaal niet lukken en wij zijn dus iedere dag aan het kijken hoe we het moeten gaan doen zodat we elke dag kunnen eten. Maar ik wil me hier niet rot over voelen, want het had ook erger gekund. Kijk bijvoorbeeld naar kindjes in Africa, die hebben geen dak boven hun hoofd en hebben vaak ook echt niks te eten en staan er vaak nog alleen voor ook. Dus hoe slecht heb ik het dan? Dan ineens valt het eigenlijk allemaal wel mee. 

Dat maakt het misschien niet makkelijker maar zo kan ik wel tegen mezelf zeggen: het lukt nu misschien even niet maar ik heb tenminste nog een eerlijke kans om het wel beter te maken voor mezelf. Omdat ik dan weer besef dat ik wel een kans heb, hem alleen nog even moet vinden, is het makkelijker voor mij om even rustig na te denken over de opties die ik heb. Als je in ziet dat dingen nog kunnen veranderen zal je zien dat je ineens meer opties lijkt te hebben. Die waren er eerst ook al alleen toen zag je ze even niet. 

Wat voor mij ook wonderen doet, Ik noemde het eerder ook al maar echt waar: muziek. Muziek bepaald voor mij toen wel hoe ik me voel en als ik de hele dag muziek hoor waar veel negativiteit in zit neem ik dit toch wel heel snel over. Maar als ik de hele dag vrolijke muziek om me heen hoor dat is het toch makkelijker om zelf ook vrolijker de dag door te komen. Plus ik kan er erg van genieten om lekker met muziek mee te zingen (niet dat je wat ik doe echt zingen kan noemen maar oke) en lekker te dansen. Juist vooral als er veel negativiteit om me heen is. 

Zo heb ik bijvoorbeeld een tijdje in een magazijn gewerkt en dan als er iets gebeurt waardoor we niet meer op tijd het werk af krijgen zie je mensen al snel in de stres schieten en geïrriteerd worden ik ben hier heel gevoelig voor en ga hier makkelijk in mee. Ik vond het dan altijd heel fijn om me te focussen op de muziek zong het mee of deed een dansje gewoon als afleiding. En omdat ik af geleid was en me niet druk maakte merkte je toch dat andere het ook makkelijker van zich af konden zetten. 

kalf
dieren kan ik ook altijd zo blij van worden.

Omdat muziek voor mij zo goed helpt zal ik binnenkort in een blog een paar van mijn ‘happy songs’ op een rijtje zetten. 

Vergeet in ieder geval niet te lachen en lukt het even niet bedenk voor jezelf wat voor jou kan helpen. Of maak gewoon een grapje naar jezelf. Zolang het voor jou werkt en jij er blij van word.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.