de winter door met fibromyalgie

Het is weer winter en uit ervaring kan ik zeggen dat deze tijd voor mensen met fibromyalgie en ramp is. De pijn die er de rest van het jaar ook al was word voor vele alleen maar erger.

Helaas bestaat er geen gouden tip zodat we van de pijn af zijn maar er zijn wel trucjes om het jezelf wat prettiger te maken. Persoonlijk heb ik hier veel aan en wil ze daarom ook graag met jullie delen. Want zoals veel dokter zullen zeggen: je moet er mee leren leven. Plus de tip kleed je warm aan die weten we allemaal wel.

tip 1: Pak je rust.

Klinkt heel logisch en dat is het ook zorg dat je goed slaapt. De hele dag last van je lichaam hebben kost veel energie zowel geestelijk als lichamelijk en daarom is slaap heel belangrijk. Dit wil nog wel eens lastig zijn maar als je zorgt dat je een vast slaap ritme hebt zal dit wel een beetje helpen. Ik probeer dus ook niet lang uit te slapen omdat ik weet dat ik hierdoor ’s avonds moeilijker in slaap kom.

Wat ik wel heel lekker vind, vooral als ik slecht geslapen heb of een lange dag heb gehad, is even een middag dutje doen. Ik zet mijn wekker vaak een uurtje zodat ik niet gelijk door blijf slapen en al slaap ik niet heb ik toch even een uurtje mijn rust gepakt en heb ik toch weer net wat meer energie.

Pak je rust betekent niet alleen maar slapen. het betekent ook dat je even moet ontspannen. Hoe jij het best ontspant kun je het beste zelf in vullen maar probeer het wel even echt te doen. Door dat je last hebt van je lichaam is het een menselijke reactie om jezelf in rare positief te houden onbewust door dat je spanning op je spieren gaat zetten. Maar door je spanning op je lichaam te zetten word het niet minder maar juist erger. Probeer daarom even te ontspannen. Het is misschien moeilijk om je lichaam te ontspannen maar probeer dan in ieder geval in je hoofd de rust te zoeken. Want ook spanning en stress in je hoofd heeft effect op je lichaam.

tip 2. vitamine en weinig suikers

Zorg echt dat je genoeg vitamine binnen krijgt. Ik snap dat even iets makkelijks eten vaak een fijne keuze kan zijn op het moment. Je bent al moe en hebt geen zin om ook nog eens moeite te doen voor je eten. Snap ik heel goed maar omdat je lichaam veel energie nodig heeft is het belangrijk dat je dit ook echt geeft. Vitamine’s zijn bouw stoffen voor je lichaam en aangezien dat lichaam al lastig genoeg is kan je er maar beter goed voor zorgen zodat je in ieder geval niet nog meer last krijgt. Natuurlijk snap ik dat het niet elke dag lukt om gezond te eten maar daarom verkopen ze ook vitamine pillen. Niet zodat jij nooit meer gezond hoeft te eten, maar juist voor als het niet lukt om gezond te eten dat je toch genoeg vitamine binnen krijgt.

En vitamine zit niet alleen in je voeding. Ook buiten krijg je vitamine’s binnen. Dus als even het zonnetje schijnt ga dan toch even naar buiten. Het hoeft niet lang maar het is wel echt goed voor je. De frisse lucht is goed voor je en de vitamine D van de zon ook. Juist in de winter hebben we daar al snel te kort aan. Een tekort aan vitamine D uit zich vaak in vermoeidheid en spierklachten, en laten we hier nou al genoeg last van hebben. Ik weet dat de kou erg vervelend is maar de zon is heel goed voor je dus ga toch echt even de zon in en warm jezelf daarna lekker op aan een warm kopje thee.

Nou weet ik dat juist in de winter de meeste zullen denken: ‘ik warm me liever op aan een warme kopje chocomel met slagroom.’ Ik ga niet zeggen dat je die helemaal moet laten staan want dat doe ik ook niet. Ik wil je alleen wel zeggen dat je dit niet te vaak moet doen. Nou zei ik eerder dat je lichaam energie nodig heeft en vele zullen dus zeggen suiker is energie. Jou lichaam maakt zelf ook al suiker (glucose) aan dus het klinkt misschien allemaal niet zo slecht voor je. Maar de afval stof van suiker is melkzuur. Melkzuur word wel afgebroken door je lichaam maar als jij meer melkzuur in je lichaam hebt dan je lever kan afbreken gaat het zich ophopen op in je spieren. Hierdoor krijg je last van spierpijn en spierkrampen. En laten we daar nou net van af willen. Dus ik zeg niet dat je alle suikers maar moet laten staan alleen het kan je heel erg helpen als je probeert zo min mogelijk suikers te eten.

tip 3. spier balsem

Ik vind het heel lekker om spier balsem te gebruiken. Je hebt hier veel verschillende soorten van en het is dus wel een beetje kijken wat je zelf het beste vind. Je hebt balsems die alleen die spieren ontspannen, soepel en/of warm maken maar je hebt ook balsems met pijnstillend effect. Het is dus maar net wat je zelf wilt maar zeker wel een aanrader. 

tip 4. sporten

Zeker niet de eerste waar aan gedacht word, want als je al last hebt van je spieren waarom zou je ze dan nog meer gaan belasten? Nou dat is eigenlijk heel simpel. Natuurlijk zou je in eerste instantie nog meer last krijgen maar als je even door zet worden je spieren sterker en kun je dus meer hebben. Als je spieren meer kunnen hebben kost alles ook iets minder energie dan het nu doen. En dat niet alleen. Sporten is ook heel goed voor je bloedsomloop en een goede bloedsomloop zorgt er weer voor dat je sneller warm word en blijft.

Nou snap ik dat het eerste weken echt niet mee gaat vallen om dit door te zetten, maar uit eindelijk is dit het zeker waard. Je hoeft heus niet meteen uren lang heel zwaar te trainen in tegen deel juist. Probeer het allemaal wel rustig aan op te bouwen en vraag niet meteen teveel van jezelf.  En na het sporten ben je waarschijnlijk zo moe dat het gelijk een mooi moment is om even terug te gaan naar tip 1: pak je rust. Dit is namelijk een mooi moment voor een middag dutje.

Tip 5. sauna en infrarood

Aan gezien vaak word gezegd dat je moet zorgen dat je warm blijft en moet zorgen voor een goede bloedsomloop raad ik het zeker aan om naar de sauna te gaan. En zoals ik al eerder had gezegd is ontspannen erg belangrijk dus een dagje naar de sauna is helemaal niet verkeerd. Vooral als je naar een sauna gaat waar ze ook een infrarood sauna hebben. Dit is echt super goed voor je spieren.

Nou snap ik dat we niet allemaal geld en/of tijd hebben om naar de sauna te gaan. Ik zelf ook niet ik vind het juist lekker om gewoon even een uurtje goed op te warmen. Dus een warm bad of een warme douche kan ik echt heel erg van genieten. Maar nu heb ik geen bad en onder de douche staan is niet erg ontspannend.Maar ik kreeg van de fysio een hele goede tip. Hij zei als ik dan toch al een middag dutje doe dat ik dit moest doen op een infrarood deken. Het is misschien in eerste instantie even veel geld maar het is zeker de moeite waard en een stuk goed koper dan steeds naar een sauna. Plus dit kan je gebruiken wanneer je maar wilt. Hij gaf dan de tip om dit te doen als ik even een uurtje ging slapen maar het kan ook gewoon heel goed als je tv zit te kijken. Of als je aan tafel zit te eten of misschien gewoon om in slaap te vallen ’s nachts het is maar net wat je zelf wilt want je kan er op of er onder liggen maar je kan hem ook op een stoel leggen. Het is echt ideaal. Tenminste dat vind ik.

Een iets goedkoper alternatief hiervoor is de infrarood lamp ook heel fijn om te gebruiken alleen vind ik hierbij het nadeel wel dat het maar een klein stukje van je lichaam pakt omdat het natuurlijk wat kleiner is. Maar om uit te proberen of infrarood iets voor jou is zeker een aanrader om hiermee te beginnen.

tip 6. handschoenen zonder vingers

Ik weet niet of ik hier de enige in ben maar van alles waar ik last van kan hebben heb ik het meest last van mijn handen. Ook heb ik altijd koude handen, zowel binnen als buiten. Nou is het buiten niet zo erg een een paar dikke handschoenen aan te trekken maar om dit nou ook binnen te doen vind ik niet erg handig.

Wel vind ik het erg handig om handschoenen zonder vingers aan te trekken. Ik kan dan nog steeds gewoon alles doen wat ik normaal ook doe alleen nu met warme handen. Het is misschien even wennen om iets aan je handen te hebben binnen maar ik vond het al snel heel erg fijn. 

Ik hoop dat dit helpt om de winter maanden prettiger door te komen. Ik weet dat het mij heel erg helpt en in ieder geval het proberen waard is. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.