Maandag luiheid

Maandagen, ik ga er niet aan wennen. Al heb ik geen verplichtingen ik heb er toch altijd moeite mee. In het weekend heb ik echt totaal niks gedaan alleen maar genoten van mijn luiheid maar dan komt de maandag en het gevoel dat je toch weer iets moet doen maar de luiheid overheerst. 

zwarte kat die lekker ligt te slapen

Het is niet zo dat ik niks wil doen. Het is meer die strijd van met mezelf. Lui zijn is echt een soort van hobby ik vind het heerlijk om helemaal niks te doen. Daar waar mensen van mijn leeftijd (25) zichzelf constant bezig willen houden wil ik het liefst gewoon lekker netflixen, gamen en niks doen. Ik snap die drang niet zo waarom je altijd meer ieder weekend zoveel mogelijk leuke dingen moet doen. Natuurlijk leuke dingen doen is leuk maar elk weekend uitgaan of bezig zijn met van alles is toch op een gegeven moment wel klaar? Je wilt toch ook wel eens een weekend even helemaal niks? Ik in ieder geval wel. 

Het is alleen dat het bij mij weinig verschil maakt. Als ik het hele weekend bezig ben geweest ben ik maandag te moe om me nog nuttig te maken, maar  als ik het hele weekend lui ben geweest kan ik me heel moeilijk verzetten tegen de luiheid. Zoals vandaag. Eigenlijk had ik van alles in me hoofd zitten voor vandaag maar heb het ook allemaal voor nu maar even naast me neer gelegd. Het was allemaal niet belangrijk dus het kon.

Ik merk wel dat ik mezelf echt heb aangeleerd om op maandag een soort plan voor mezelf te maken maar ik besloot een week geleden dat ik voor nu even mijn plannen en doelen moest laten rusten. Niet omdat ik ze niet meer belangrijk vind maar omdat ik besefte dat ze me in de weg gingen zitten. Ik was zo vreselijk gefrustreerd omdat het allemaal niet wou lukken dat de negativiteit begon te overheersen en dat wou ik echt niet laten gebeuren. 

Voor nu heb ik dus geaccepteerd dat het even is zoals het is. Maar daardoor ben ik wel een beetje mijn maandag motivatie kwijt. Normaal was de maandag in mijn ogen een soort van nieuwe start en bij een nieuwe start hoorde nieuwe kansen. Zo stond de maandag dus heel erg in het tekenen van bijvoorbeeld zoeken naar werk. Ik zoek al een tijdje een parttime baantje, maar dat wil niet helemaal lukken maar toen ik er even goed over na dacht kon ik dat nu wel door zetten maar bijna elk bedrijf zoekt nu alleen parttime medewerkers voor de weken rond kerst en laat de week rond kerst nou net die week zijn dat ik er niet ben. Heel leuk natuurlijk om rond kerst er even tussen uit te zijn maar daardoor gaan mijn kansen op een baan wel ontzettend achteruit nu. Dus om mezelf niet verder te demotiveren besloot ik dat los te laten. 

een klein houten bruggetje
Het kleine bruggetje tussen vast houden en los laten. Lijkt simpel maar kan ook heel moeilijk zijn.

Maar waar ik niet over na had gedacht was wat ik dan moet doen met mijn maandagen. Want als je maandag in het teken staat voor een nieuwe start maar je besluit dat je die voor nu eigenlijk even niet nodig hebt wat moet je dan? Dat besefte ik pas vandaag. Ik werd zoals elke maandag wakker met de gedachte dat ik er vandaag helemaal geen zin in had om me nuttig te maken. Eigenlijk wilde ik gewoon in bed blijven liggen. Maar ik had het hele weekend al niks gedaan en ik besefte dat als ik me er vandaag niet over heen zet dat het morgen weer net zo lastig word. Dus het moest vandaag. Ik sloot een deal met mezelf dat ik in ieder geval even koffie moest gaan zetten zodat ik me bed al uit was en kon verplaatsen daar de bank. Klinkt als een simpele deal toch? Alleen dat is het niet. Sinds het kouder word buiten krijg ik steeds meer moeite met mijn bed uit komen, alles in mijn lichaam doet pijn en voelt vermoeid. Maar ik vertel mezelf altijd dat het beter is om even door te zetten want ik heb er nog nooit spijt van gehad. Plus als ik op tijd mijn bed uitkom vind ik dat ik wel een middag dutje mag doen maar als ik na 12 uur me bed pas uit kom (wat ik echt nog wel eens doe) dan vind ik dat ik mijn middagdutje al meteen heb gehad. 

Ik weet best dat als ik eenmaal me bed uit ben dat ik daar altijd wel blij mee ben maar nog steeds kon ik het niet opbrengen om nuttig te zijn. Ik weet ook niet waarom dit zo belangrijk voor me is want ik hoef toch niet altijd maar nuttig te zijn? Het is echt een tweestrijd geworden met mezelf, aan de ene kant wil ik me heel graag nuttig voelen en kan ik mezelf niet goed vertellen waarom, maar aan de andere kant wil ik ook weer helemaal niks doen wat ik ook niet uit kan leggen aan mezelf. Maar me nuttig voelen in me net uit bed outfit dat gaat ook nooit lukken. Dus moest ik weer een deal met mezelf gaan maken, ik moest er in ieder geval een soort van uit zien als of ik iets van plan was. 

bruine labrador, wil wel slapen maar ook weer niet
Ik wil wel, maar ik wil ook niet.

Nou heb ik dit ook niet afgemaakt, toen ik eenmaal aankwam bij het punt dat ik me op moest maken zag ik hier het nut niet van in. Ik sla dit wel vaker over en ik was toch niet van plan om de deur uit te gaan dus waarom zou ik? Ik was nog van plan om naar de kapper te gaan, hiervoor hoef ik alleen maar de straat over te steken maar dit kan van de week ook nog. En ik dacht het is best mooi weer misschien een idee om naar buiten te gaan om te fotograferen. Maar zelfs de natuur was tegen me. Steeds als ik net naar buiten wilde gaan ging de zon weg en begon het te regenen. En de regen in stond niet echt op mijn planning dus wachtte ik wel tot de regen weer weg was maar na 3 pogingen was ik er wel klaar mee. Ik had als nog kunnen gaan want toen ik er klaar mee was besloot de zon ook op te blijven maar ik had er geen zin meer in. Plus na 3 pogingen ging ik toch in mijn kop halen dat de natuur het expres deed en wou dat ik binnen bleef dus vond ik zielig voor de mensen die nog naar buiten moesten. Want stel nou dat ik blijft regenen omdat ik naar buiten wil. Dit slaat natuurlijk nergens op maar goed je weet het nooit zeker. 

Ik besefte dat ik het mezelf zo moeilijk aan het maken was door vast te houden aan mijn gewoontes en de dwang om nuttig te zijn dat ik iets nieuws moest bedenken voor mijn maandag. Want er komen er nog een paar aan voor het nieuwe jaar. En aangezien ik pas in het nieuwe jaar weer wil gaan werken een mijn doelen moest ik dus nu iets verzinnen om niet als nog de negativiteit te laten winnen want dan heeft mijn plan niet gewerkt. Dan heb ik voor niks mezelf laten accepteren dat het nu even zo is en ik deed het juist om even aan mezelf te kunnen werken in plaats van vast te houden aan doelen en plannen die op het moment niet haalbaar zijn.

Maar wat moet je dan? Eigenlijk was het heel simpel eigenlijk gaf ik mezelf steeds het antwoord die ik niet kon vinden. Stom eigenlijk, toch? Maar dat is het vaak met de simpele antwoorden ze zijn zo dichtbij dat je er niet meteen aan denkt. Maandag moest motivatie maandag worden. Niks geen nieuwe start maandag een nieuwe start is een goede voor in het nieuwe jaar maar dan moet ik hem gaan combineren met motivatie maandag. Want ik merk dat ik elke week opzoek ben naar die motivatie om elke week positief door te komen maar dat gaat niet lukken als je niet gemotiveerd bent. 

Natuurlijk is het goed als je elke week begint met een nieuwe start. Alle fouten die je de week daarvoor hebt gemaakt zijn niet meer de fouten van nu. Alles wat vorige week niet lukte lukt misschien deze week wel. Vorige week heb ik kunnen leren van de fouten die ik maakte, deze week moet ik ze proberen niet te maken. Daar is niks mis mee vind ik. Maar om dit elke week te kunnen moet je ook elke week de juiste motivatie hiervoor vinden. Als je het dan simpel bekijkt had ik dit al veel eerder moeten bedenken want een goede nieuwe start heeft ook de juiste motivatie nodig. 

Ik ben gaan denken hoe ik mezelf kan motiveren, simpel door te gaan zitten en na te denken en dit ook als notities voor mezelf op te schrijven. Ik bedacht meer dan dat ik had verwacht.

Wil je weten hoe ik mezelf ga motiveren? Lees dan woensdag mijn blog over motivatie en misschien kan je hier zelf ook wel wat mee. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.