jezelf motiveren en dit vast houden

Soms is het heel lastig om je juiste motivatie te vinden om door te zetten. Iedereen heeft hier wel eens last van alleen sommige helaas iets vaker dan de andere. Hier is niks mis mee en even loslaten is geen ramp maar daarna de motivatie vinden om toch door te zetten hoe doe je dat?

Dat is een vraag die ik mezelf ook vaak heb gesteld en eerlijk is eerlijk ik stel hem mezelf nog steeds. Maar door deze vraag vaker aan mezelf te stellen komen er steeds meer maniertjes bij. Ik deel graag de maniertjes die voor mij helpen.

maak lijstjes .

Voor mij vaak de eerste stap. En dan bedoel ik niet maak 1 lijst en laat het hier bij zitten. Ik heb meerdere lijstjes. De eerste die ik maakte was om al mijn doelen op te schrijven, maar dan ook echt allemaal. Niet om het mezelf moeilijk te maken want ik weet heus wel dat veel van die doelen nog lang niet bereikt zijn en misschien sommige zelf ook wel nooit behaald kunnen worden. Maar dat betekent niet dat ik het niet op zijn minst geprobeerd wil hebben om ze te behalen. Plus om daar ook de kleine doelen tussen te laten staan die wil makkelijk behaald kunnen worden heb je al snel een lijst met dingen die je al hebt kunnen afvinken. Wat mij helpt om te zien dat ik al dingen behaald heb en dus niet op moet geven.

maar een lijst moet doelen is natuurlijk leuk om te kijken hoeveel je hebt bereikt maar helpt niet altijd. Als je elke dag moet gaan bedenken wat er nodig is om deze dingen te bereiken is dat best vermoeiend. Om dit te voorkomen heb ik voor mezelf ook meteen een lijst gemaakt met dingen die hier voor nodig zijn om het allemaal te behalen. Dit kan best een lange lijst worden en hij kan ook steeds langer worden omdat je steeds meer ideeën hebt. Zie dit niet meteen als iets slechts, het is maar een hulp middel. Wat ik doe om deze lijst minder vervelend te maken is elke week een kleiner lijstje te maken. Dit is meer een soort planning voor mezelf wat ik die week wil gaan doen zodat ik het niet elke keer zelf moet bedenken. Dit kan je natuurlijk ook gewoon in je agenda doen wat voor jou het beste werkt.

Neem niet te veel hooi op je vork.

Die lijstjes zijn voor mij heel handig maar bij het maken hiervan hou er wel rekening mee dat er van alles kan gebeuren waardoor het misschien niet allemaal lukt wat jij wilt. Wat ik daarom vaak doe is mezelf tijd gunnen, ik plan het zo in dat ik voor alles veelste veel tijd heb. Hierdoor kan je alles op je gemak doen en is het geen ramp als er iets mis gaat of je kan nog eens een pauze tussen door nemen. Want bij mij ook vaak al in de planning staat maar een extra beloning is wel heel fijn. Plus als je aan het einde van de dag alles of bijna alles hebt kunnen afvinken zal dit je ook een beter gevoel geven dan op het moment dat je teveel van jezelf hebt gevraagd en het niet is gelukt. 

Wees daarom eerlijk naar jezelf, kijk realistisch naar wat je wilt doen op een dag. Om gemotiveerd te blijven kan je beter kleine stapjes zetten. Met kleine stapjes kom je net zo ver alleen kan je alles wat je doet net iets beter doet omdat je er tijd voor hebt.

Zorg ook dat voor dat, zover het mogelijk is, je dingen overdag inplant zodat je in de avond gewoon kan ontspannen wetend dat je niks meer moet. En je dus tijd hebt om te doen wat jij wilt. 

opstaan en beweging.

Laten we beginnen met op tijd opstaan. Voor mij persoonlijk en hele lastig. Ik hou van slapen maar ik heb ook graag een lange dag zodat ik tijd heb om te doen wat ik wil doen. Uitslapen kan op zijn tijd heel lekker zijn alleen hierdoor is een groot deel van je dag weg waardoor je dus minder tijd hebt en meer kans hebt dat je dus niet alles kan doen wat je wilt doen. Natuurlijk is dit niet meteen een ramp maar door het uit te stellen komt het altijd later nog een keertje terug. Dus of je bent in de avond nog steeds bezig terwijl je dat eigenlijk andere dingen wilt doen of je moet het een andere dag doen waardoor je het risico neemt dat je dan weer tijd te kort komt. Als het een keer gebeurt en je zorgt dat je overal ruim de tijd voor hebt is er niks aan de hand. Het is alleen geen aanrader om het te vaak te doen. 

Zorg dat je met opstaan een vaste tijd hebt. Als je dit volhoud ga je hier aan wennen en zal je vanzelf rond deze tijd wakker worden. Plus als je op tijd uit je bed bent gekomen kan je beginnen met een beetje beweging. 

Door beweging/sport maakt je lichaam het geluks gevoel aan. Dus door de dag daarmee te beginnen begin je de dag al met een goed gevoel. En als jij een goed gevoel hebt is het makkelijker om je gemotiveerd te voelen. Je hoeft echt niet lang te sporten om dit al te merken. En voor sommige kan misschien een wandeling al genoeg zijn. En ga jij op de fiets naar je werk dan begin je eigenlijk ook al heel goed. Al moet ik toegeven als het regent heeft dat geluks gevoel niet veel effect bij mij als ik op de fiets naar werk moet.

Wat te doen met de negatieve gedachte?

Dit blijft een lastige want al doe je nog zo je best er komen altijd wel even de negatieve gedachte door heen. Voor mij helpt het om deze tegen te spreken. Ik ga een soort van discussie aan waarom die negatieve gedachte niet waar is. Voor mij werkt dit wel alleen soms is het echt heel vermoeiend en ik heb hier echt niet constant zin in. Voor sommige is het daarom al genoeg om deze gedachte te negeren of het naast je neer te leggen. Als je dit kan dat zeg ik zeker dat je dit moet doen. Maar ik snap niet zo goed hoe mensen dit kunnen. 

Ik zelf probeer voor elke negatieve gedachte 2 positieve gedachtes te zoeken. Wat vaak wel lukt maar ook niet altijd. Tenminste ook niet zo maar uit mijn hoofd. Ook daarom heb ik weer een lijstje maakt maar deze keer met allemaal positieve gedachtes of gedachtes met waarom die negatieve gedachte niet belangrijk is. 

Alleen dat werkt ook niet altijd soms is die negatieve gedachte zo over heersend dat ik mezelf niet meer geloof als ik iets anders zeg en daarvoor hebben we de volgende tip:

Neem iemand in vertrouwen.

Ik besefte dat ik het heel vermoeiend vond om altijd maar het gevoel te hebben dat ik alles alleen moest doen. Maar het is juist het tegen over gestelde. Je moet dingen niet alleen willen doen. Zo helpt het mij bijvoorbeeld heel erg als ik met de negatieve gedachte in gevecht ben om juist dan tegen iemand te zeggen wat die gedachte is. Zorg er wel voor dat je iemand kiest waarvan jij geloofd dat die persoon eerlijk tegen je is zodat je niet alle positiviteit tegen kan spreken met negativiteit. 

Ook is het handig als je iemand hebt die je vertrouwd om je af en toe een beetje te helpen. Op wat voor manier iemand jou kan helpen verschild heel erg maar het kan al erg helpen als je iemand verteld over je doelen en hoe jij denkt dat je dat kan gaan bereiken. Misschien kan iemand je net wat andere inzichten geven of kan die persoon je een voorzetje geven. Het maakt niet uit hoe iemand helpt het is al heel fijn om te weten dat er iemand is die weet wat je doelen zijn en wat je daarvoor doet. En dat er iemand is die je steunt zodat je niet helemaal het gevoel hebt dat je het alleen moet doen. 

Visualiseren en herinneringen. 

Wat mij ook erg motiveert is zorgen dat mijn doelen zichtbaar zijn. Natuurlijk heb je een doel voor ogen en daar al een bepaald beeld bij maar soms vooral als je het gevoel hebt dat het niet lukt wil je dit beeld nog wel eens kwijt raken. Juist dat is het fijn als je iets tastbaars hebt om het weer even voor ogen te halen. Hoe je dit doet is helemaal aan jou. Het kan bijvoorbeeld door je hele idee helemaal uit gebreid op te schrijven of je gebruikt plaatjes of filmpjes. Het is echt helemaal aan jou. Maar zolang jij zorgt dat je het doel kan zien, juist op de momenten dat het voelt als of je hier ver vandaan bent, motiveert dat steeds weer om er voor te willen gaan. 

Vergeet ook vooral niet om jezelf te herinneren aan het doel en dan met namen met waarom je dit doel zo graag wilt bereiken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld op plekken in het huis waar je vaak komt notities neer te leggen of op te hangen. Of wat ik doe als ik ’s morgens mijn wekker zet zorg ik dat die ook afgaat met een herinnering. Maar ook hierbij kun je doen wat voor jou het beste werkt. Zorg alleen dat je herinneringen kort en krachtig zijn zodat je er maar even snel naar hoeft te kijken en het toch zijn werk doet. Zo kan je dus ook plaatjes als herinnering gebruiken, Dit heeft vaak ook beter effect dan tekst. Maar dit is voor iedereen anders. Doe dus gewoon wat voor jou het beste werkt en als je twijfelt kan je het ook allebei doen.

Beloon jezelf.

Ons zelf belonen vinden we allemaal fijn. Alleen belonen we ons zelf ook gerust voor niks of zelfs de mensen die zichzelf nooit belonen. Zorg er dus voor dat jij jezelf beloont voor als je iets goed hebt gedaan zodat het ook wat betekent. 

Bijvoorbeeld als ik vandaag alles heb gedaan wat ik wilde doen ga ik vanavond lekker in bad. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld je kan jezelf belonen zoals jij dat wilt. Maar het is wel heel belangrijk om het te doen. Of jij jezelf elke dag, elke week of elke maand beloont dat is helemaal aan jou. Ik zelf vond het in het begin heel fijn om dit elke dag met iets kleins te doen maar na een tijdje werd het gewoon en ging ik het dus liever elke week doen. Maar dan vond ik wel dat het een iets grotere beloning mocht zijn. 

Wat ook heel fijn werkt is als jij een paar kleine doelen voor zelf opzet (die uit eindelijk helpen je grote doel te bereiken) als je die kleinere doelen hebt bereikt dan geef je jezelf een beloning. Zorg er dan wel voor dat het iets is wat je graag wilt want anders leg je het al snel naast je neer. En hou er rekening mee dat je beloning niet in de weg gaat zitten van je grote doel. Is bijvoorbeeld jou doel dat jij je schulden af moet betalen en je betaald een deel af maar moet vervolgens een flinke uitgaven doen om jezelf die beloning te geven dan zal ik dat niet doen want dan neem je het risico dat je een schuld gevoel krijgt door je beloning en dat is iets wat je wel echt moet voorkomen. 

Vergeet nooit waarom.

Mijn laatste en misschien wel belangrijkste tip is dat je nooit moet vergeten waarom je dit doel wilt bereiken. Het wil nog wel eens gebeuren dat je er zo hard aan werkt om een doel te bereiken dat je nog wel eens vergeet waarom je het nou eigenlijk doet. En dit moet je echt niet willen want dan verliest jou doel zijn doel. Kortom dan voelt het al snel kansloos om er mee door te gaan. 

Neem tussen door even de tijd om er rustig over na te denken waarom je dit doet. Want als je vergeet waarom je het doet is de makkelijke keuze van opgeven heel dichtbij. En opgeven is iets waar vele mensen spijt van krijgen. Natuurlijk als je beseft dat je doel niet de moeite waard is dan is opgeven een optie maar vraag jezelf dan eerst even waarom je er aan begonnen bent en waarom je denkt dat dit nu niet meer belangrijk is. 

Zonder de juiste motivatie is naar mijn idee niemand gelukkig geworden dus probeer je motivatie te vinden maar vooral ook vast te houden. Het leven is niet altijd makkelijk maar laat tegenslagen jou niet tegenhoud. Door juist door te zetten als het tegen zit zal je uiteindelijk alleen maar heel erg trots op jezelf zijn. En terecht je mag ten alle tijden trots zijn op jezelf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.